TOBIAS BÄCKSTRAND – HEAL

Artiest info
 
facebook
Label: Paraply Records
Info: Hemifran

Tobias Bäckstrand is een Zweedse zanger, songschrijver en gitarist die voorafgaand aan zijn nu ontluikende solocarrière als gitarist actief was in de begeleidingsgroep van de Zweedse singer-songwriter Mikael Persson en bij de Zweedse folkgroep ‘Rotation’. Hij besliste onlangs om een eerste soloplaat op te nemen met tien zelfgecomponeerde songs. Voor de opname van het album “Heal” kreeg hij instrumentale bijstand van zijn vroegere broodheer Mikael Persson op gitaar en backing vocals, Anna-Lena Seydlitz op percussie en backing vocals, Berra Karlsson op pedal steel, Magdalena Gerberg op dwarsfluit, Pelle Johanson op basgitaar en Hasse Lindström op drums.

Op dit debuutalbum brengt hij drie geheel instrumentale nummers met de Keltische folktrack “Irish Coffee”, het Aziatisch-Oosters klinkende “Gao Shan Liu Shui” dat hij opdraagt aan zijn Chinese echtgenote Xiaohong en het door de dwarsfluit van Magdalena Gerberg geïnitieerde “Vaggvisa Till Freja” dat hij brengt als een muzikaal eerbetoon aan hun dochter Freja. Daarnaast zingt Tobias Bäckstrand drie Zweedstalige songs in “…Och Regnet Föll”, het samen met Anna-Lena Seydlitz gezongen duet “Om Så Bara För En Stund” en countryrocker “Mörker Ljus” en vier liedjes in de Engelse taal die wij hier gelukkig maar ook een beetje kunnen verstaan. Dat zijn de nummers “Candle Bright”, “Drifting In The Wind”, ons favoriete nummer “Sisters” en de akoestische albumtiteltrack “Heal”.

De muziekstijl die Tobias Bäckstrand voor deze liedjes hanteert varieert tussen traditionele folk over country naar rock. Ook hij was al eerder te horen op het ‘Hemifran’-compilatiealbum “Home Is Where The Heart Is” uit 2014 waarop hij het liedje “Sometimes We Get Lost” zong als zijn bijdrage aan deze verzameling van songs van allerlei Zweedse artiesten. Of dit solodebuutalbum “Heal” nu zal gaan bijdragen tot een internationale erkenning van deze muzikant zal in de toekomst moeten worden uitgewezen want ook hier hebben we toch enkele bedenkingen bij zijn uitspraak van de Engelse taal.

(valsam)
“The Swedish guitarist and singer-songwriter Tobias Bäckstrand has recently released his first solo record ‘Heal’ with ten self-penned tracks. Three full instrumentals, three songs in Swedish language and four in English have been recorded for this nicely arranged and orchestrated album that should try to bring this musician to the attention of an international audience.“ – www.rootstime.be